10-jarig jubileum

Elysion 10 jaar op Glorieuxpark Eindhoven

Onze kinderen wonen op 14 september tien jaar op het Glorieuxpark. Dat wordt gevierd met alle bewoners, hun familie en met de medewerkers van Lunet die de dagelijkse zorg leveren.


Nog wat historie en achtergrond informatie

Elysion is een ouderinitiatief van een aantal ouders uit de regio Eindhoven. We zijn al in 2005 gestart zijn met de ontwikkeling van deze kleinschalige woonvoorziening met zorg en begeleiding voor hun verstandelijk beperkte kinderen. Alle bewoners zijn nu rond de 35 jaar oud. Ze hebben een Wlz-indicatie met een persoonsgebonden budget waaruit de 24-uurs zorg is gefinancierd via de stichting Elysion. Die zorg wordt ook al 10 jaar geleverd door Lunet met een team van persoonlijke begeleiders, woonbegeleiders en huishoudelijke medewerkers. Alle bewoners hebben ook dagbesteding in Eindhoven of in de regio. De bewoners huren hun appartement via de woondiensten van Glorieux.


Glorieuxpark: Glorieus wonen op een landgoed midden in Eindhoven

Op 30 november 2013 waren de eerste palen geboord van het nieuwe gebouw op het Glorieuxpark met o.a. de negen appartementen en de gemeenschappelijke ruimten voor Elysion. Op 1 september 2014 kregen de bewoners de sleutel van hun appartementen en op 14 september zijn ze daar gaan wonen.

Woongroep Elysion past goed bij de visie van Glorieux: leven met en zorgen voor elkaar, is het uitgangspunt voor bewoners en medewerkers op Glorieuxpark. Deze visie vloeit voort uit de spiritualiteit van Stefaan Modest Glorieux en de leefregels van de oorspronkelijke bewoonsters van het Glorieuxpark, de Zusters van Barmhartigheid. Glorieuxpark is een prachtig beschermd-wonen-gebied met wandelpaden, oude bomen, een schitterende vijver met uitzicht op de onlangs geheel gerestaureerde ‘Burgh’ (1912), een sprookjesachtige schepping van Jos Cuypers. Aanvankelijk bood Glorieuxpark uitsluitend onderdak aan de Zusters van Barmhartigheid. Vanaf 2008 is gewerkt aan de ontwikkeling van dit zorgpark. De spirit van die ontwikkeling bestaat uit duurzaamheid (energieneutrale woningen, cradle-to-cradle principes, biologische voeding); de zorg voor moeder aarde en een duurzaam en barmhartig zorgconcept, dat gericht is op een zinvol, lang, gelukkig en gezond leven. Elysion was een van de eerste niet-religieuze kleinschalige woongroepen die zich in 2014 op het op Glorieuxpark kon vestigen. Meer weten? Zie website Glorieuxpark Eindhoven.

Jubileumweek

De meeste van de negen bewoners zijn ook tien jaar geleden begonnen. Er zijn maar twee bewoners weggegaan. Het is dus een stabiele en hechte groep en dat geldt ook voor de ouders die met z’n allen nog veel werk verzetten om de beste zorg voor hun kinderen te regelen via de Stichting Elysion. Denk daarbij aan de bestuurlijke taken, zorg overleg met Lunet, regelen van financiën, maar ook aan hand- en spandiensten voor onderhoud aan de appartementen, de gemeenschappelijke keuken-, eet en woonruimten. Tijdens de corona-periode was er veel extra inzet en improvisatie nodig om de hiaten in zorg en dagbesteding op te vangen. Voor de continuïteit in de toekomst wordt inmiddels ook al nagedacht over hoe broers, zussen of andere en jongere generaties dit werk voor het ouderinitiatief over kunnen nemen.

De bewoners van Elysion vieren hun 10-jarig bestaan in de tweede week van september. Een werkgroep van Elysion heeft samen met het Lunet team een mooi programma gemaakt voor de bewoners die in die week dan vrij zijn van dagbesteding. Op 14 september wordt de jubileumweek afgesloten met een feestelijke middag voor alle bewoners, hun familie, met de medewerkers van Lunet, vrijwilligers en diverse andere mensen die tien jaar Elysion mogelijk hebben gemaakt.


Bewoners en begeleiding van Elysion tijdens een vakantie (GaiaZOO 2024)